Sayfalar

26 Haziran 2009 Cuma

Hidayet'in Yolu

Dün geceki Carter takasıyla bir anda Hidayet adeta "dışarıda kalan adam" haline geldi. Hidayet'i ucuza kapatmaya çalışan Smith olumlu bir karşılık bulamayınca bir süper yıldız getirerek "kalacaksam büyük taşın altında kalayım" dedi adeta. Carter Orlando için gerek sakatlık ihtimaliyle, gerekse fazlaca topu elinde istemesi ve Hidayet'in aksine paylaşmak yerine kendi kullanma alışkanlığı ile bir risk. Ha denilebilir ki geçen sene pek öyle oynamadı, daha pasördü, daha paylaşımcıydı, o zaman artarak devamını diliyoruz. Verimli oynayan, topu paylaşan ve sağlıklı kalabilen bir Carter her zaman Magic'i bir seviye ileri götürür. Ama gönül isterdi ki Hidayet'in de içinde olduğu bir formülle yapılabilseydi bu.

Olan oldu, Hidayet'in Orlando'da kalma ihtimali yok denecek kadar az, demek ki artık Hidayet kendine bir yol belirleyecek. Biraz bu noktadan sonra neler yapabileceğini, nerelere gidebileceğini konuşalım.

Otis Smith'in yaptığı yeni kontrat teklifini kabul etmediğine göre, Hidayet'e gelen teklif 30-35 milyon civarında 4 ya da 3+1 takım opsiyonlu bir teklifti. Tahminen en fazla 7 - 8 - 9 -10 diye giden ve son senesi garanti olmayan bir teklifle geldi Smith. Bu Hidayet'i rahatsız etmiştir. Onun arzusu en az 4 yıllık ve 38-40 milyon civarında garanti bir kontrat diye tahmin ediyorum aylardır konuşulanlardan. Ortada bir Corey Maggette gerçeği var keza. 5 sene ve 50 milyonluk bir kontratı Maggette alıyorsa Hidayet'in onu referans almasında bir sorun göremiyorum. Yani mantık olarak Hidayet'in istediği kontrat en az 4 yıl ve 8-9-10-11 milyon şeklinde ya da sabit 9-10 arası bir mebla ile yine 4 yıllık ya da e az 9-9-9-9-9 şeklinde devam eden 5 yıllık bir kontrat olmalı. Şahsi kanaatim kesinlikle absürd veya uçuk bir kontrat değil Hidayet'in talep ettiği. Bu tarz bir teklifle gelmiş olsa Smith, asla geri çevrilmezdi.

Diyelim ki Hidayet ile Carter takası yapılmaksızın 10 milyon ve 5 senelik kontrat imzalanmış olsun. Toplam bütçe 72 milyon civarına denk geliyor, Lee elinde ve hala takas için kullanabileceğin 3 önemli kontrat Redick, Battie ve Alston'a sahipsin. Bu kontratlarla her halükarda bir 4 numara bir de veteran 1 numara bulamaz mısın rahatlıkla bulursun. Gortat'ı 2-3 senelik bir kontratla tutamaz mısın, tutarsın. Kısacası şu hareket Orlando'nun elini öyle bir bağladı ki, öyle zora düştü ki Orlando, ya şu 2 sezonda Hidayetsiz şampiyonluk kazanırlar ya da hem Smith hem Van Gundy gider.

Hidayet açısından artık yeni denizlere yelken açma zamanı geldi gibi. Bir mucize olmazsa gelecek sene başka bir formanın içinde göreceğiz onu. Peki kimler talip olacaktır Hidayet'e? Geçen senenin başından beri takıma veteran bir lider arayan Portland en ön sırada başlayacak yarışa. Bu aşamadan sonra Hidayet'in çok paraya kötü takıma gitmek gibi bir tercih yapacağını sanmıyorum. Portland'daki genç ve dinamik nüve onu mutlaka çekecektir. Oregon şu an için Hidayet'in yeni evi olmaya çok yakın.

Şu anki bütçe durumlarıyla Hidayet'i almaya en müsait takımlar Toronto, saydığımız Portland, Detroit, Minnesota, Sacramento, Atlanta, New Jersey ve Utah gibi durmakta. Oyuncu yapıları itibariyle Toronto, Atlanta ve Detroit'in Hidayet'e yönelmeyeceği, Minnesota'yı Hidayet'in tercih etmeyeceği görüşü ağır basıyor bende. Geriye kalan takımlar New Jersey, Sacramento ve Utah. Carter takasıyla Devin Harris önderliğinde genç bir ekip haline gelen Nets'te bir veterana şiddetle ihtiyaç var. Dooling dahil olmak üzere 4 arkadaşının Jersey'de olması Hidayet'in uyum sorunu yaşamaması için bir avantaj ama Jersey'deki muhtemel uzun sorunu oraya gitme ihtimalini düşüren bir faktör. Saacramento Hidayet'in ilk göz ağrısı, şu an onlar da genç ve dinamik bir kadroyu yetiştirmeye çalışıyorlar. Kevin Martin gibi bir yıldızları var ama onların da bir veterana ihtiyaçları aşikar. Sezon içinde Hidayet'e geleceklerini açıklamışlardı. Portland kadar büyük bir ihtimal olmasa da Hidayet ilk yuvasına dönebilir. Son aday ise Utah. Boozer'ın çok büyük ihtimalle ayrılacağı kadroda istikrarlı bir kısa forvet bulunmuyor. Kontratı biten Millsap'ı tutabilirlerse Hidayet'i katarak tıpkı Orlando gibi Kirilenko'lu bir kısa 5 kurabilirler. Ancak o kısa beşin 5 numarası Howard değil Mehmet olacağı için böylesi bir karar önemli riskler içerecektir. Millsap'in boyunun 5 numara için kısa kalması onları yedek bir 5 numara arayışına götürür ki kadro yapısı ve takım içi dengeler bundan etkilenirse Sloan sinir krizleri geçirir. O yüzden Utah ince eleyip sık dokur Hidayet mevzuunda.

Netice itibariyle 2 senedir ligin aranan ve en çok güvenilen adamlarından biri haline gelen Hidayet gelecek sezon başka bir takımın başarısı için ter dökecek. Şu anki görüntüde bana göre en yüksek ihtimalden en düşüğüne doğru sıralarsak, Hidayet'in yeni takımı şu 4 takımdan biri olacak.

Portland
Sacramento
Utah
New Jersey

Takasın hem Orlando Magic hem de Hidayet için güzel sonuçlar doğuran bir takas olması dileğiyle...

6 yorum:

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

inanıyorum kalacak bu adam magic de...

ejikulat dedi ki...

görünen o ki VC takasında orlandonun tek kaybettiği hidayet değil...
aynı zamanda kadro zenginliğini de kaybetti orlando. pota altında howarddan başka adam kalmadı...
ısrarla nelson'u oyun kurucu oynatmak istiyor orlando.
nelson VC kredisini kullabilirse bu takımda kalır. Sonuçta VC bir süper yıldız ona attığınız herhangi bir pas sonucunda izleyen herkes " bak adam Vince Carter'ı besliyor" diyecektir.
Nelsonun kişisel olarak takımın allstar oyuncularını değerlendirmesi lazım.
Gelelim Dwight Howard'a: topu sürekli elinde isteyen böyle bir varlığın yanına maç başına en az 15 şut kullanacak bir süperstar eklerseniz takım kimyası bozulmaz mı?
ha dilerim ki oyuncular birbirine uyum sağlasın, takım sahada şov yapsın.ama 82+play-off gibi bir maç trafiğine sadece 8 oyuncuyla girmenin ne anlamı var ki?
boston şanslıydı çünkü takımda müzmin sakat kimse yoktu...
ya orlando?
sezon başlasın VC'nin dizleri mi ağrıyacak yoksa bilekleri mi göreceğiz...
dilerim herşey orlandonun istediği gibi yürür...
hidayet cephesinden olaya bakınca ben portlanda gideceğini düşünüyorum.ama amacı paraysa ona şu anki durumda en fazla para vereccek takım new jersey. orda eski arkadaşları da var uyum sorunu da yaşamaz. e tabi bir de brooklyn faktörü.
ama portland gibi potansiyelli bir takıma gideceğini düşünüyorum. portland genç yeteneklerden kurulu bir takım ve sf pozisyonunda ve pg pozisyonunda sıkıntı yaşıyorlar. hem sf hem de pg oynayabilen kim var?
Hidayet Türkoğlu...
aynı zamanda kararlarına new jersey'e oranla portlandda daha fazla saygı duyulacağını düşünüyorum.
portlandın hali hazırda bir süperstarı ve beslenecek 2 tane kalburüstü uzunu var...
tam hidayet'in ortamı yani:D
yıl içinde de gördük portland çoğu maçın sonuna doğru ne yapacağını bilmez hallere düşüyor.
işte reçeteyi veriyorum: hidayet türkoğlu...

Popescu41 dedi ki...

isler iyi giderken uclukleri sokan, en kral asistleri yapan, is ciddiye binince en olmadik top kayiplari yapan Nelson'a kalsinlar bakalim. Goruruz seneye son 5 dakkaya girildiginde zorlama uclukleri, top kayiplarini.

MAGIC forumlarinda hidayet boston serisinde bile elestirilmisti, nba finalinden sonra da "gitsin yerine sunu alalim bunu alalim" muhabbetleri vardi da "bizim futbol forumlarindaki cocuklar gibidir, ciddiye alinmaz" diye dusunmustum. Meger magic yonetimi de ayni fikirdeymis.

Koskoca magic yonetiminden iyi bilecek degilim tabi, biraz da duygusal bakiyorum bir Turk olarak belki ama, gene de hak veremiyorum.

Kisaca, seneye orlando magic basarisiz olursa o forumlarda "hidayet gibi adam lazimdi bize" yorumlarini okumak, hidayet'in orlando'da kalmasindan daha buyuk mutluluk verecek bana.

enesak dedi ki...

ariza icin nasil agliyorlarsa hidayet icin de oyle aglayacaklar emin olun

erbo dedi ki...

güzel anlatmışsın olayı daha net ifade edilemezdi zira. Nelsonla ilgili düşüncelerimi daha önce yazmıştım, nelsona güvenip onu oynatan, nelsona baırakın guardı basketbolcu diyen herkesin aklını seveyim. Orlando Shaq'i kaçırarak yaşadığı başarısızlıkları Hido'yu kaçırarak da yaşamaz umarım

Cenky dedi ki...

Sağol Erbo, en büyük korkumuz da o zaten. Ya Carter ilk maçta sakatlanırsa ne olacak o zaman?

Şu hamleler bir belli olsun, okkalı bir yazı yazacağım gelecek sezon ve yapılan tercihler hakkında.