Sayfalar

5 Eylül 2009 Cumartesi

Hangisi En ‘İyi’ Transfer?

anket

Şöyle bir Fifa'nın sitesine bakayım dedim, dünya futbolunda gündemde neler var diye. Küçük küçük anketler olur hep burada. En son 'Dünya Kupası oynayamayan en iyi futbolcu sizce hangisi?' anketine oy vermiştim. Oyun Ryan Giggs'eydi. Bu seferki anket de 'Sizce en iyi transfer hangisi çıkacak?'

Şıklar; Zlatan Ibrahimovic, Diego, Arjen Robben, Emmanuel Adebayor ve Lisandro Lopez sırasıyla oylarını almış. Bence anlamsız ve haksız bir sıralama olmuş. Çünkü soru tam olarak ingilizce şu: 'Which of these five transfers will turn out to be the best?' diye sorulmuş. Yani Türkçe olarak yukarıda dediğim gibi hangi transfer en iyi çıkacak diye soruluyor. Yani işin içine takıma uyumu, takımına katacakları giriyor bu durumda.

Zlatan-yedek

Ve bu durumda Zlatan'ın birinciliği bence anlamsız. Çünkü Zlatan'ın Barcelona'ya artık daha ne katabileceği tartışılır. Zaten onsuz 3 kupaları vardı. O olmasaydı da İspanya ve Avrupa Süper Kupa'larının kazanılması kimseyi şaşırtmayacaktı. Barcelona'nın eksiğini kapatacak bir transfer olduğunu düşünmüyorum. Bu yorumumu ancak geçen yıl Eto'o'nun yaptıklarını geçerek çürütebilir. Bu yüzden Zlatan en iyi transfer çıkar-olur demek de manasız geliyor. Kendini Juventus ve Inter'de kanıtlamış, kupalar kazanmış bir adam için 'iyi olur' demek, ucuz hareket. 'Galatasaray, Netanya karşısında şov yapar' demek gibi bir şey.

robben_schuss_468x345

İkincilikte Diego var. Ben de oyumu ona verdiğim için en sona saklayacağım Brezilyalı hakkındaki yorumumu. 3. sıradaki futbolcu Robben. Gittiği takımın son yıllarda Barcelona ve Juventus'tan daha düşük seviyede olmasından dolayı bu sırada yar alıyor. -Şimdi düşündüm de yukarıdaki ilk 5 zaten takımların popülerliğine göre sıralanmış- Fakat Robben Münih'teki ilk maçında son yarım saatte Wolfsburg'a karşı yaptığı şov ile aslında birinci sırayı çoktan hak ediyor bu ankette. Hollandalı takıma neler katabileceğini yarım saat oynasa bile gösterdi. Bayern'in Ballack sonrası yaşadığı bunalımı tek başına çözer. Bu yıl Bayern'i o eski başarı dolu günlerine döndürebilir. Bu yüzden en iyi transfer Diego'dan sonra o olur. Takıma katacağı çok şey var.

City-Adebayor-001

Sonraki sırada Emmanuel Adebayor bulunuyor Fifa'nın anketinde. Adebayor geçen yıl kimi maçlarda gol sıkıntısı yaşayan Arsenal'in en büyük sebebiydi. -sebebimsin Adbayor'a gelsin- Geçen yıl Adebayor'un sakatlandığı dönemde oynanan maçlarda atılan leblebi gibi gollerin bu yıl da devam edebilmesinin nedeni Togo'lunun ayrılışıdır. Geçen yıl ligde 26 maç oynayıp 10 gol atabilmesi şampiyon Manchester kadar gol atan takımın forveti olarak kabul edilebilecek bir sayı değil. Kısır giden Manchester City'nin sorunu da o olabilir. İsmen City için harika bir tranfer ama takımını bulunduğundan daha da ileri götüremez.

lilopez

Lisandro Lopez takımının diğerleri kadar popüler olmamasına yenilerek son sırayı almış. Fakat oynadığı maçlardaki performansıyla Zlatan'dan önce birinci sırayı, iki seneye kalmaz da formasını alır. Lopez, Porto fabrikasının ürünü değil, Porto yetenek avcılarının mükemmel bir 'avı'. Lyon'un da Benzema gittikten sonraki en mükemmel transfer harekatı. İstatistiki kanıtı da mevcut. Lopez Lyon'la oynadığı 5 resmi maçta toplamda 6 gol atmış ve 3 gole de 'yataklık' yapmış. 5 maçta 9 golün oluşumuna birebir katkıda bulunmak önemli bir iş. Geçen yılı sıkıntılı geçiren Lyon'un bu yıl tekrar zirveyi ele geçirmesini sağlayabilecek bir transfer bu.

Diego-ribas

Son sırayı ise bu küçük dev adama ayırdım. Sebebi basit. En önemlisi oyum onundur. Assolist rolü onun. Son Roma maçında yaptıklarıyla oyumu haketti. Çeklerin efsanesi Nedved'in futbola veda etmesinin boşluğunda, Del Piero'nun yokluğunda İmparator Neron (klişeleri seviyoruz, hele doğru yerde kullanırsak tadından yenmiyor) rolüne bürünerek deplasmandan mükemmel bir galibiyet kazandırdı takımına. Werder Bremen'de yerel iki kupa kazanan '10 numara topçu' takımın yeni efsanesi olacak gibi duruyor. Son maçta yaptıklarının kelimelere dökülmüş hali bunu gösteriyor. Kimse yoksa o var. O varsa 7 yıldır özlenen Seri A şampiyonluğu da yakın. Inter'i devirebilecek tek takım görünümü onun sayesinde Juventus'un oldu. Bir kaç seneye daha da fazlasını yapabilir. En etkili transfer bu yüzden Diego Ribas da Cunha'dır.

3 yorum:

Facchetti dedi ki...

Listede türk futbolcu olsaydı,sonucu tahmin edebiliyorum. :)

volkanbk3 dedi ki...

Merak ettim kim olurdu?

Beercholic dedi ki...

@volkanbk3; nihat