Sayfalar

7 Ağustos 2009 Cuma

İşbilmez TRT

Avrupa'nın en gösterişli ve zevkli futbollarından birinin oynandığı lig Bundesliga. İspanya ya da İngiltere'deki kadar olmasa da bir çok yıldız oyuncu Almanya'da forma giymekte. Bundesliga'nın yayın hakları geçen sene Kanal 24'teydi ki keşke orada kalabilse ve Okay Karacan ve ekibinin elinde anlam bulsa demiştik. Ancak yayın hakları 3 seneliğine TRT tarafından satın alındı. Son dönemde reyting kaygısı yaşayan, hatta bu kanala dizi hazırlayan şirketlerin reyting kuruluşları ile girdiği kanunsuz ilişkiler nedeniyle tekrar yaratmaya çalıştığı popülaritesi sarsılan TRT için Bundesliga çok büyük bir şans. Şans da bu şansı reyting ve nakde çevirecek yayıncılık zekası mevcut değil kurum idarecelerinde.

Bugün Bundesliga Wolfsburg-Stuttgart maçı ile start aldı. Son 3 sezonun 2 şampiyonu karşılaşıyor, sahada Türk asıllı Serdar Taşçı var, Yıldıray yedekte, Grafite, Dzeko, Hleb, Pogrebnyak gibi yıldızlar sahada ama Bundesliga'nın açılış maçı TRT 3'de. Ara ara zor buldum maçı Digiturk'te, muhtemelen uydudan da izlenemiyor, çünkü yurtdışı yayını da yasak tıpkı diğer liglerde olduğu gibi. Doğru düzgün reklamı yapılmamış, öne çıkarılmamış, diziler lige tercih edilmiş. Milletin futbola muhtaç olduğu şu dönemde, La Liga ve Serie A başlamadan Bundesliga tutkunları oluşturabilirdi TRT kendine. Örneğin şu anda izlediğim Wolfsburg maçı öylesine zevkli ve kıran kırana geçiyor ki 2. yarısı başlayan Beşiktaş maçını hiç mi hiç aramıyorum.

Bunun adı işbilmezliktir, devlet kurumu TRT alabileceği onca reklamı da heba ederken milletin parası boşa gitmektedir. Yazık, çok yazık.

1 yorum:

Popescu41 dedi ki...

Yayin kalitesi de bambaska bir konu. simdi trt'de yayinlanan bundesliga macinin goruntu kalitesine bakin, vcd gibi. bir de gecen sene 24'teki cam gibi goruntuyu dusunun. TRT3'u actigimda mac varsa, yakin cekim olmadan anlasilmiyor nostalji kusagi mi, gecen haftaki macin tekrari mi diye. Goruntu kalitesi 80'lerdeki sistemden farksiz. euro2008'i uyduda alman kanalindan izlemistim, hd falan da degildi, bildigimiz uydu yayini. TRT goruntu kalitesi, alman kanalinin yaninda vcd ile dvd farki gibi kalmisti. Tamam, almanlarla boy olcusmesinler ama, en azindan devlet kanali olarak goruntu kalitesini bir ligtv/kanal24 ayarina getirsinler artik.