Sayfalar

6 Ağustos 2009 Perşembe

Brezilya Ligi Avrupa'ya Uyacak (mı?)

John Cotterill sayesinde Brezilya ile ilgili içeriden bilgiler alabiliyoruz artık. Onun aktardığı bir konu üzerine bu post, yani Brezilya'da yaşanabilecek olası bir futbol yapısı değişikliği. Brezilya bugün dünyanın her ülkesine her dakika oyuncu gönderen bir transfer beşiği. Azıcık öne çıkan, biraz iyi performans veren her futbolcu Asya'dan Avrupa'ya, Okyanusya'dan Amerika'ya futbol oynanan her yere transfer olabiliyor. Futbolcu arayan, transfer yapmak isteyen takımlar için bu tam anlamıyla bir fırsatsa Brezilya futbolu ve taraftarları için o derece bir zulüm. Avrupa'yla birbirine uymayan lig fikstürü nedeniyle Brezilya'da şampiyonluk savaşı en ciddisinden sürerken takımlar yıldızlarını ekonomilerini düzeltmek uğruna birer birer satıyorlar. Son örnek Fenerbahçe'nin Corinthians'tan aldığı Santos ve Christian. Dolayısıyla taraftar ve kulüplerin arası açılıyor, kulüpler basılıyor, futbol odaklı şiddet olayları görülebiliyor bozulan takım düzenleri neticesinde.

İşte bu sebeplerle Brezilya'da bir kaç senedir "Acaba Brezilya özellikle dışarıya en çok oyuncu sattığı kıta olan Avrupa'ya göre yeni bir fikstür düzenlemeli mi?" sorusu çok gündemde. Brezilya'da her yıl Ocak'ta başlayıp Aralık'ta biten bir turnuvalar, şampiyonalar silsilesi var. Ocak ayında önce Mayıs'a kadar sürecek olan Eyalet Şampiyonaları sonrasında Mayıs'ta başlayıp aralıksız devam eden ve Aralık'ta biten Brezilya Ligi oynanıyor. Brezilya Kupası ise bütün Temmuz ayı boyu sürüyor. Bu arada ligle de tam anlamıyla paralel gitmeyen uluslararası Libertadores Kupası ve Sul-Americana mevcut. Bu sırada Dünya Şampiyonası, Amerika Şampiyonası ya da Konfederasyon Kupası gibi milli etkinlikler de Ligi tam ortasında ikiye bölüyor. Lig devam ederken bir çok oyuncu takımını bırakıp milli formayı giyiyor, takımlar kan kaybediyor. Fikstür Avrupa ile uyumlu olmadığından Avrupa'daki transfer sezonları Brezilya Ligi'nin en civcivli haftalarında yıldızları Brezilya'dan koparıyor. 20-25. haftalara kadar hiç durmayan transfer temposu yüzünden ilk 20 haftayı lider geçiren bir takım ligi alamayabiliyor, zayıflayan üst sıra takımlarına diğerleri kafa tutup sürpriz şampiyon adayları çıkarabiliyorlar.

Brezilya Futbol Federasyonu Başkanı Ricardo Teixiera, ki yukarıdaki fotoğrafta kara kara düşünen adamdır kendisi, Brezilya'nın Avrupa Ligleri fikstürleri ile benzer ve eşzamanlı bir fikstüre geçmesinin artık elzem olduğunu belirterek bu konuda çalışmaya başladıklarını söylemiş. Ligin daha geniş zamanlara yayılmasıyla kulüplerin iç dengelerinin bozulmayacağını, Amerika Kupaları'nda mücadele eden takımların sıkışık takvim nedeniyle katılamadıkları Brezilya Kupası'na katılıp kupanın değerinin arttırabileceğini, bu sayede sponsor bulmanın daha kolay bir hale gelebileceğini de eklemiş sözlerine. Bunu gerçekleştirebilmek için takımlarla görüşmeler de başlamış yavaş yavaş.

Bana kalırsa doğru yaparlar bu kararı alabilirlerse. Daha istikrarlı ve çekişmeli bir lig izlenir, takımların kadro kaliteleri artar ve aşırı maç oynamaktan ambale olmuş Brezilyalı futbolcular biraz kendilerini bulup daha fazla verim verebilirler ki bu da Brezilya Milli Takımına aday daha çok futbolcu çıkması demektir. Avrupa'daki transfer çılgınlığının vardığı boyut bu, bir Güney Amerika ülkesinin futbol yapısının değiştirilmesi. Endüstriyel Futbol kendi kurallarını koyuyor artık.

1 yorum:

ejikulat dedi ki...

bir futbolcunun maç oynadıkça tecrübesinin artacağını düşünürsek ve şu haliyle brezilya liginde baya bi maç oynandığını da göz önünde bulundurursak bence durum gayet iyi:D
futbolcu yetiştirmek açısından iyi ama mali açıdan sıkıntılı anladığım kadarıyla...
dengeleri bozulan takımlardan bahsediyorsunuz ama oyuncuyu satmamak da kendi ellerinde.
milli takım için ise oyuncu zaten oynadığı ve formda olduğu dönemde katılmıyor mu milli takıma bu haliyle?