Sayfalar

1 Ağustos 2009 Cumartesi

Emekli Edilmeyen Formalar - Hakkı Verilmeyen Efsaneler

10 numara - Metin Oktay 403 resmi maçta 388 gol - 13 sene
9 numara - Hakan Şükür 547 resmi maçta 295 gol - 13 sene
3 numara - Bülent Korkmaz 630 resmi maçta 19 gol - 21 sene

Bu üç isim Galatasaray tarihinde bu takıma hizmet etmiş futbolcular arasında gelmiş geçmiş en büyük isimler. Üçü de Galatasaray'ın Bayrakları. Galatasaray formasını giydikleri günden sonra Türkiye'de bir daha başka formayı aldıkları astronomik, akıl caydırıcı, yoldan çıkarıcı tekliflere rağmen sırtlarına geçirmeyen adamlar. Onlar Galatasaraylı çocukların idolleri. Galatasaray denilince akla gelen 3 isim. Daha niceleri var Galatasaray'la özdeşlemiş, Galatasaray'dan başka forma giymeyen belki ama hiç biri bu üç efsane gibi başarılar tattıramamış futbolculuk kariyerleri boyunca. Kazandıkları kupaları, gol krallıklarını, kaç defa milli olduklarını, kaç hocayla çalıştıklarını saymaya sayfalar yetmez.

Dünya futbolunda artık bir gelenek haline gelmiş, başta İtalyan takımları olmak üzere bir çok takımın uzun senelerdir yaptığı bir jest ötesinde vefa gösterisidir forma emekli etmek. Dünyanın bir çok takımında emekli formalar vardır. O formaların sırtında yazan isimler o takımla eş anlamlıdır. Maldini-Baresi Milan demektir, Cruyff demek Ajax demektir, Napoliler için 10 numaranın anlamıdır Maradona, Protti Livorno'dur, Gigi'nin anlamı Cagliari'dir, Tony Adams Arsenal demektir futbol lügatında.

Ancak vefa ve Galatasaray kelimeleri bir araya geldiğinde çıkan sonuç acıdır. Her sene 1 kez Metin Oktay ve Ali Sami Yen anılır mezarı başında. Anlamlı konuşmalar yapılır. Hep 17 Mayıs'an bahsedilir, daha üzerinden 10 sene geçmeden o kadrodaki adamların üstü çizilir. Eski topçular, emektarlar ancak acil ve geçici süreyle, delik tıkamak için ihtiyaç olduğunda çağrılır. Ötesinde Galatasaray'da resmi olarak kalıcı olmak mümkün değildir. Arda'ya verilirken "Metin Oktay'ın forması" denilen forma alenen ait değildir Oktay'a. Ait kılınmamıştır çünkü. Bugün Elano gelip "Hakan Şükür'ün formasını istiyorum" dediğinde 9 numara ona verilir, çünkü o forma Şükür'ün değildir ki zaten. 3 numarayı altyapıdan geldiği için önce Ferhat, sonra Uğur almak, giymek ister ve giyer, neden giymesinler ki, Korkmaz'ın değildir ki o forma!

Galatasaray tarihinin en büyük üç futbolcusunun formaları seneler boyu o formayı hak eden ya da etmeyen bir çok oyuncunun sırtına giydirilmiştir, bundan sonra da devam edecektir bu. O formalar emekli edilmeyecektir, çünkü bazılarına göre hiç kimse Galatasaray'dan büyük değildir. Halbuki o bazılarının bilmediği şey forma emekli etmenin Galatasaray'ı daha büyük yapacağı, o formaların Galatasaray'ın geleceği için dalgalanacak bayraklar haline geleceğidir. Galatasaraylı idareci için dün yoktur, bugün vardır. Ne kadar ve nasıl hizmet etmiş olursan ol bu camiaya, unutulacağın, unutturulacağın kesindir. İşte o yüzden koskoca Metin Oktay'ın, Hakan Şükür'ün, Bülent Korkmaz'ın Galatasaray'ın resmi bayrağı olmalarına izin verilmememiştir. Galatasaraylı devrimcisini beklemektedir, çünkü bu anlayışın düzelmesi, iyileştirilmesi imkansızdır.

Benim için 3 numara Korkmaz'ın, 9 numara Şükür'ün, 10 numara Oktay'ın formasıdır. İçinde her kim olursa olsun ne onların yerini doldurabilir ne de daha iyisi olabilir. Her üçü gibisi de bir daha gelmeyecektir bu takıma orası kesindir.

3 yorum:

adozzi21 dedi ki...

eline koluna sağlık..vefasızlığın başkenti olduk..

Adsız dedi ki...

budur ya işte. Geçen sezondan beri dilimde tüy bitti vefasızlığımızın boyutlarını anlatmaya çalışırken.

ejikulat dedi ki...

hasan şaşı kovalayan takımdan bahsediyosunuz...