Sayfalar

26 Ekim 2009 Pazartesi

Testere 6'nın Akıbeti

Geçen hafta Testere 6'nın son anda, vizyona girmeden kısa bir süre önce geri çekilmesinin sorumluları kim diye sormuştuk ortaya. Bir türlü ulaşamadığımız Warner Bros yüzünden bir sürü komplo teorisi geliştirmiştik. Bugün işin gerçeğini öğrendik. Warner Bros Türkiye değil Fida Film almış Testere 6'nın Türkiye haklarını. Warner Bros Türkiye sadece dağıtıcı olarak işin içinde anladığım kadarıyla. Normalde Fida Film de 23 Ekim olarak ayarlamış kendilerini fakat Amerika'daki yapımcı ve dağıtıcı şirketler arasındaki bir anlaşmazlık nedeniyle sadece Türkiye'de değil bir kaç yerde daha film gösterime girememiş. Çünü Amerikan şirketi Türkiye'ye 35 mm'lik film kopyalarını göndermemiş. Böyle olunca ne filmin çoğaltılması, ne altyazı hazırlanması ve altyazıların kopyalara entegrasyonunu yapamamış Fida Film. Amerikan şirketi kesin bir tarih vermeyince de filmi mecburen geri çekmek durumunda kalmış Fida Film.

Şu anda Türkiye'de Testere 6'nın izlenebilir bir kopyası yok yani. Bu nedenle sinemada izlemek için 11 Aralık'ı beklememiz gerekecek, kötü ihtimalle 18 Aralık'ı. Fida Film de bu işten şikayetçi ve internet yoluyla filmin yayılması neticesinde seyirci kaybetme endişesini yaşıyorlar ki haklılar. Öte yandan Testere 6 tutkunlarının komplo teorisi kurmalarına gerek olmadığını her hangibir filmin önünü kesmemek amacıyla yapılan bir hareket olmadığını söylüyorlar bunun. Hatta bana söylenen tam cümle şuydu "Testere'nin farklı bir izleyicisi kitlesi var. 4 senedir Testere'yi hangi hafta vizyona çıkarırsak ona göre bir çok filmin vizyon tarihi değişiyor. Testere karşısında duramıyorlar".

Yukarıdaki tüm bilgileri nereden aldın derseniz kaynağımı da vereyim, Fida Film Dağıtım'dan adaşım Cenk Bey. Bir de kendim duyayım deyip isteyene kendisinin telefon numarasını da verebilirim. Sonuç itibariyle verilen bilgi sorunun Amerika'daki dağıtıcı firmayla ilişkili olduğu ve bu yüzden 23 Ekim zevkini yaşamaktan mahrum kaldığımız. Ben sinemada seyretme taraftarıyım Testere serisi filmlerini, en azından ilk seyredişimde. Şimdi gelsin 11 Aralık!

Hiç yorum yok: