Sayfalar

29 Nisan 2009 Çarşamba

Galatasaray Anketi Üzerine

Gelecek sezonda Galatasaray'da kimleri görmek istemiyorsunuz diye sormuştuk Çoban Salata okurlarına. Oy veren herkese teşekkürler. Önce öne çıkan sonuçları bir verelim sonra yoruma geçelim:

Linderoth %60
Ümit Karan %56
Nonda %56
Feldkamp %55
Hasan Şaş %54
Adnan Sezgin %52
Sabri %52
Lincoln %46
Bülent Korkmaz %45
Sağlık Ekibi %44
Mehmet Güven %44
De Sanctis %42

Sonuçlara bakarak söyleyebileceğimiz ilk şey taraftarın Linderoth'tan umudu kestiği. 2 sezondur çıktığı antrenman sayısı neredeyse Galatasaray'ın oynadığı maç sayısını geçmeyen İsveçli kariyeri boyunca hiç ciddi sakatlık yaşamadığı için ona buz adam, demir adam lakapları takılımıştı. Ama Galatasaray macerası onun için belki de kariyerini bitren bir süreç oldu. Ona bel bağlayan Galatasaray'ın kaybettiklerini saymaya gerek bile yok. Ve şimdi 1 numaralı istenmeyen adam Linderoth, garanti parasını alıyor ve hiç bir şey vermiyor.

2. çarpıcı sonuç ise takımın en eskileri Hasan Şaş ve Ümit Karan'la ilgili. Taraftarın yarıdan fazlasının gitsin dediği bu iki ismin özellikle bu sezonki performanslarına baktığımızda kariyerlerinin en kötü dönemlerini geçiriyorlar demek yanlış olmayacaktır. Hasan belki biraz parlamıştı lig başında ama sakatlandıktan sonra iyileşip döndüğündeki vücut şekli, fazla kiloları ve kurtulamadığı asabiyeti onu istenmeyen adamlardan biri haline getirdi. Karan için söylenebilecek hiç bir şey yok. Senelerdir kendi adıma vasat bir futbolcu olduğunu, Hakan Şükür ve Arif'le oynama fırsatı yakaladığı için bu denli gol atabildiğini söyledim durdum. Kendisi gibi önce golü düşünen forvetlerle partnerlik yapınca durumu ortada.
Sabri ayrı bir inceleme konusu. Hiç bir oyuncu yoktur ki tribünde hem onu gırtlaklamak isteyen hem de omuzlarda taşımak isteyen taraftar grubu olsun. Ben 1. gruptanım. Aslında bir orta saha oyuncusu olan Sabri adam yokluğunda sağbekliğe devşirilip oraya mahkum edilmiş, bu sayede Galatasaray'ı da kendisine mahkum edilmiş bir oyuncu. O olduğu için senelerdir sağbek alınmayışı sonucu, Uğur da sakatlandıktan sonra, artık bu sezon balonu patladı. Çünkü önünde ilk işi hücum etmek olan Kewell var. Altyapı'dan geliyor olması, hasta Galatasaraylı olması onu sevenlerin çokluğunu açıklıyor ama, sahada agresifliğini, devamlı kavga ediyormuşcasına gözüken yüz ifadelerini ve yanlış saha içi tercihlerini ney nasıl açıklayacak orasını bilmiyorum. Sonuç olarak Sabri taraftarın desteğini de önemli ölçüde kaybetmiş durumda.

Taraftarın Galatasaray'ın yabancılarına güveni kalmadığını da anlatıyor anket sonuçları. Sakatlık adam Linderoth, kontratı alıp üzerine yatan ve adeta geçen sezona göre 2 vites düşük hızda seyreden Nonda, istikrarsız De Sanctis ile Problem adam Lincoln istenmeyenler arasında başta gidiyorlar. Taraftarın Baros ve Kewell dışındaki yabancılara sıcak bakmadığı, bire bir takıma katkı yapan adamı tuttuğu ortada. Kewell ve Baros'la ilgili bugüne kadar herhangi bir sorun yaşanmamış olması da bu isimlerin Galatasaray karakterine daha uygun adamlar olduğunu zaten göstermekte.

2 alttaki gönderi de Bülent Korkmaz'la ilgili yaptığım tespitlerin ankette de desteklendiği gözükmekte. Bülent Galatasaray'a erken geldi, üstelik bir taktik dehası falan da değil. Bu da onu kullanılabilir ve harcanabilir hale getirmekte. Kesin olansa hala taraftarın yarısından fazlasının Bülent'e inandığı. Bizler ne kadar Bülent kalsın ve başarılı olsun istesek de tıpkı Adnan Polat'ın dediği gibi "Bizler aslında önceden yazılmış bir senaryonun figüranlarıyız be Kaptan!"

Mehmet Güven'e söylecek sözümüz yok, senelerdir hep aşağı doğru gidiyor performansı. 4 sene önce Ümit Milli takımda oynayan Mehmet ile bu Mehmet arasında çok büyük fark var. Mehmet'e Mehmet Güvensiz diyorum ben 2 sezondur, taraftar da aynı fikirde Altyapıdan geliyor ve Şampiyonlar Ligi'nde, UEFA'da home-grown oyuncu statüsünü dolduruyor olmaktan başka faydası yok senelerdir ne Galatasaray'a ne kendisine.

Sağlık ekibine tepkide haklı mıyız, yoksa Sağlık ekibinin yapacak şeyi mi kalmıyor fiziken kötü durumdaki oyuncuların sakatlıklarına, bir türlü çözemedik. Onların tespitlerine göre yön bulan tedaviler acaba yollarını mı kaybediyorlar belirsiz. Tepki almaları doğal, Galatasaray tarihinde belki de şu iki sezon boyunca yaşanan kadar sakatlık yaşanmamıştır.

Son mesajsa Adnan Polat'a çıkmış anketten. "Yönetimini destekliyoruz ama şu Adnan Sezgin ve Kalli'den kurtar Galatasaray'ın yakasını artık!" diyor taraftar. 12 Ocak'ta sormuşuz biz de Hangisi Başkan diye. Son Dönemlerde Futbol Şubesi'ni tamamiyle Haldun Üstünel'e bağlayarak bir hamle yaptı Polat ancak şu an için yarım hala. Adnan Sezgin ve Kalli ne kadar çabuk ayrılırsa Galatasaray'dan, çok başlılıktan ne kadar çabuk kurtulursa Florya, o kadar çabuk gelir başarı.

Bir parantez de destek gören takımda tutulması istenen isimlere. Aykut, Emre Aşık, Emre Güngör, Hakan Balta, Alpaslan, Uğur, Servet, Serkan Kurtuluş, Ayhan, Barış, Mehmet Topal, Kewell, Arda, Baros, Serkan Çalık, Cevat ve Nezihi Hocalar. diğer isimlere güven giderek azalıyor, Polat yönetimine muhalifler üçte 1 düzeyine gelmiş. Taraftarın mesajı şu; takıma her şeyini veren adamlar ve gençlere sahip çıkıyoruz. Genç de olsan şöhretli de takıma bir şey vermiyorsan seni Galatasaray'da istemiyoruz.

3 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

SAbri taraftarı biri değilim ama Terim'in onu kadroya aldığı dönemden beri biliyorum az çok. Gerçekten yıllardır süre gelen sağbek sorununa çözüm üretebilseydik onu gerçek mevkii sağ kanatta çok daha efektif kullanabilirdik. Hatırlasak Cihan Haspolatlı'da transfer edildiğinde bu ülkenin en iyi gelecek vaadeden ön liberolarından biriydi(şuanki M. Topal gibi) ama onuda malesef sisteme kurban verdik.

ejikulat dedi ki...

sabrinin sorunu ne sistemdir ne de mevkiidir.
sabri mental olarak, yetenek olarak olmamış ki...
hiç olması gereken yere orta yaptığının göreniniz var mı?
ver yolu koşsun başka bişe yok adamda...

Adsız dedi ki...

Ankette dikkatimi ceken Lincoln konusu.Medyanin onca Lincoln kotulemesine ragmen, kalmasini isteyenler yuzde 54.Ankaraspor macindaki vole girseydi bu rahat yuzde 60 olurdu. Yani bence bu anketten cikan en net sonuc; taraftar medyanin Lincoln gazina gelmedi.

Bu altyapi sevdasina da birilerinin dur demesi gerekiyor artik.GS kongresindeki liseli-alayli ikilemi gibi , artik takimda altyapili-disardan diye ayrim olacak bu gidisle.Anadoludan gelen 4 mac kotu oynasa kovulurken, altyapidan gelenler don dolas gene kadroya giriyor.

Son 10 senede, Arda haric satsan 500 bin dolar edecek hangi futbolcu cikti altyapidan?

Mehmet Guven,Sabri,Aydin,Ozgurcan,
Ferhat,Ugur.Hangisine 500 bin dolar veren cikar?
Ugur iclerinde en sevileni, ama yerine 500 bin dolarlik anadoludan adam alsan onun kadar oynar.
Keza Ferhat da Hakan balta ile mukayese edilemez.
digerlerini zaten kadroya almayip 10 kisi baslasan daha faydali.

Kisacasi altyapi onemlidir ama sirf altyapidan cikti diye adam doldurmamak gerekir bence A takima.

TRK