Sayfalar

31 Temmuz 2012 Salı

Yepisyeni Digiturk'ü Kurtarma Planı

Az evvel ne var ne yok bakalım alengirli spor dünyamızda diyerek internette gezinirken Sporx.com'dan Yasin Tunç'un özel haberiyle karşılaştım. Haberin özeti Play-off sisteminin ligde değil ama Türkiye Kupası'nda uygulanmak üzere bu sefer iki grup ve 8 takımlı olarak geri geldiğiydi. Yıllık ihale bedelinin de 11 milyon civarı olduğu söylenmekteydi. Bunları okuduğumda tabii ki ilk aklıma gelen konu yeni ihale ve yeni formatıyla muhtemelen bir çok derbinin çıkacağı Kupa Ligi'nden Digiturk'ün ziyadesiyle nemalanacağıydı. Düşünün Ligin yıllığına 120 milyonun üzerinde ödeyen bir kurum toplamda 177 maçın oynanacağı, ki bunların yaklaşık 30-50 arası da üst düzey sayılabilecek maç olmak üzere, bir organizasyon için 10 küsür milyonu çok rahat verir ve sadece reklamlarla bile bu parayı çıkarabilir.

En son Fenerbahçe restinde yakınca saf tutan TFF ve Digiturk haliyle burada da safları sıklaştırıp başlayacaktır ibadete. Haber aşağıda, asıl kaynak sporx.com sayfasına da buradan ulaşabilirsiniz.

İşte Yasin Tunç'un özel haberi:

"Uzun süren play-off tartışmalarının ardından Spor Toto Süper Lig statüsüyle ilgili son sözünü söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu, asıl radikal değişimi Türkiye Kupası'nda yaptı...

TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in Ankara'daki genel kurulda 'Türkiye Kupasını çok cazip ve renkli hale getireceğiz" diyerek ilk sinyallerini verdiği Türkiye Kupası'nın yeni statüsünü Sporx.com ele geçirdi...

'Türkiye Kupası Türkiye'yi kucaklıyor" sloganıyla yürürlülüğe girecek olan ve kısa bir süre sonra TFF tarafından açıklanacak olan kupanın yeni statüsüne göre Türkiye'deki tüm illerin takımlarının Türkiye kupasında mücadele etmesi sağlanacak Bu sezona tadar toplamda yaklaşık60 maçın oynandığı Türkiye Kupası'nın bu yeni statüsüne göre kupada toplam 177 karşılaşma yapılacak.

BAL Lig'inden Süper Lig'e kadar birçok takımın katılacağı bu kupanın sonunda ilk 8'e kalan takımlar iki grup halinde oynanacak olan play off sistemiyle kupaya ulaşmış olacak. Spor Toto Süper Lig'de denenen ve beraberinde büyük tartışmaları getiren play off sistemi, bu sezon da Türkiye Kupası ile birlikte yeniden sahne almış olacak. TFF'nin yeni kupa statüsüne göre kupa 32 BAL Ligi ve 54 3.lig takımlarının tek maç eliminasyon usulü ile karşı karşıya gelmeleriyle start alacak.

Oynanacak maçların ardından 86 takımın 43 tanesi bir üst tura yükselecek Ardından alttan gelen 43 takıma, 2. Lig, 1. Lig ve Avrupa kupalarına katılmayan Spor Toto Süper Lig'deki 13 takımın ilave edilmesiyle 108 takımın iştirak edeceği 2. kademe maçları yine tek maç eliminasyon usulü ile karşı karşıya gelecek. Kalan 54 takı m tek maç eliminasyon usulü ile bir kez daha karşı karşıya gelmesiyle takım sayısı 27'ye düşecek. Bir sonraki turda bu 27 takıma Avrupa kupalarında mücadele edecek olan 5 takım ilave edilecek.

Bu 32 takı m tekrar kendi aralarında tek maç eliminasyon usulü ile karşı karşıya gelecek. Geriye telan 16 takım bir kez daha tek maç eliminasyon usulü ile oynadıktan sonra Play Off'a kalan 8 takım belli olacak. Kalan 8 takım 4'erli iki grup halinde çift devreli bir lig oynayacak. Kupada son 8'e kalan takımlar oynayacakları bu play off sisteminde grup maçları tamamlandıktan sonra çapraz eşleşmelerle önce yarı final ardından final oynayacak takımlar belli olacak.

TFF'nin üzerinde son rötuşlarını yaptığı ve kısa süre içinde duyuracağı bu statüyle birlikte kupanın yayın hakkının muhammen bedelini ise yaklaşık 11 milyon dolar olarak belirtildiği öğrenildi."

Hiç yorum yok: