Sayfalar

23 Temmuz 2009 Perşembe

Jabbar'ın Bebeği Sky Hook

Benzer hareketleri NBA'in tapusu henüz beyazların elindeyken yapan bir kaç kişi olduğunu NBA TV nostaljilerinden hatırlıyoruz. Ama ne olursa olsun bu harekete ismini koyan bir anlamda bu hareketin hem isim babası hem de bir anlamda en babası olan Kareem Abdul Jabbar kadar iyi ve zevk verici seviyede yapanını hatırlamıyorum. Basketbol sahasını bir sahneye, o sahnede rol alan kendini de başrol oyuncusu balete çeviren bu hareketiyle Jabbar efsane olmuştur hepimiz için. Jabbar'ın oynadığı dönemde TRT'den maçlarını seyredebilmiş olan ben, kendimi ziyadesiyle şanslı sayarım. Salonda 10 metre ötesinde olamasam da sihirli kutudan bile basketbola aşık olmamı sağlayan resitallerin başında geldi hep Sky Hook.

Lew Alcindor'ken İslam'ı seçim Jabbar olan, rahmetli dedemin deyimiyle "fasulye sırığından sırık" adamın tek kişilik ve eskimeyen gösterisiydi Sky Hook. Bugünlerde yapılan Hook ya da Türkçe karşılığıyla çengel atışlardan değildi onunki. Çok fazla yere de ihtiyacı yoktu Sky Hook çıkarmak için. Pivot ayağı hangisisiyse onun üzerinde rakibin uzanamayacağı şekilde yükselirdi Jabbar, öteki bacağını çoğunlukla yana ya da geriye doğru açarken, bir anlamda havada yürümeye çıkardı. O kadar yükseğe çıkarırdı ki elini rakip önden blok yapabilecek pozisyonu dahi bulamazdı. Belki top elden çıktıktan sonra bir ihtimal dokunabilirdi topa ama çoktan tuzağa düşmüş olurdu. Çünkü Sky Hook'ta top pota seviyesinin üzerinde, hiç yükselme yapmadan, direk pota istikametiyle inişe geçerek çıkardı elden.

Ne Walton'lar ne Laimbeer'ler ne Malone'lar denedi o Sky Hook'u bloklamayı ama olmadı. Jabbar'ı da Sky Hook'unu da, dedemle seyredip "vay nasını" dediğimiz günleri de unutamıyorum. Özledik seni be Jabbar!

Jabbar'ı özleyenler şu linkteki videodan özlem giderebilir.

Hiç yorum yok: