Sayfalar

21 Mart 2010 Pazar

İsyandayım: Akaryakıt Fiyatları

Dün Korumalı Futbol Üniversiteler Ligi için Eskişehir deplasmanına gittik. Haliyle ulaşım için belirli bir ücret ödemek durumundayız. 403 ile gittiğimiz deplasman için vereceğimiz ücretin içinden kaptan önce mazot almak istediğini söyledi. Boş deposuna tam 500 Liralık mazot aldık ve Sakarya'ya geri döndüğümüzde deponun yine neredeyse boşaldığını gördük. Aylardır içimde biriken isyan bombası tam anlamıyla o anda patladı. Aslında deplamana giderken yol parasını otobüs şirketi değil devlet aldı bizden. Bütçesiz, fedakarca desteklerle, resmi olarak desteklenmeden, kendimizden vererek bir şeyler yapmaya, öğrencilere spor yaptırmaya, ilimizin tanıtımına katkıda bulunmaya çalışırken cebimizdeki paraya el uzatan ilk makamın devlet olması içimi acıtıyor. 

Kurşunsuz benzin 3.75, Motorin (mazot) 3.10 olmuş bu ülkede. Araba kullanmak, şehir dışına çıkmak, seyahat etmek, hatta ulaşım lüks olmuş. İnsanlara zorla dayatılan "hiç birşeye zam yapılmıyor, hesabınızı bilin!" uyarısı mı desem, hakareti mi desem anlaşılır boyutların dışına çoktan çıkmış durumda. Merkez Bankası verilerine göre Euro kuru 2.08 TL seviyesinde. Bu durumda 95 oktan kurşunsuz benzin fiyatının karşılığı yaklaşık 1,81 Euro. Avrupa Birliği ülkelerindeki en fahiş fiyat ise 1.51 Euro ile Hollanda'da. Küçücük topraklarında hiç bir şey çıkmayan Güney Kıbrıs bile 1 Euro civarında satıyor benzini. AB ortalaması ise 1.194 Euro mertebesinde yani yaklaşık 2,49 TL. Aradaki bu 1,36 TL'nin açıklaması nedir? Her depoda cebimize uzanıp en az 61 Liramızı nasıl hiç çekinmeden, yerinmeden alabiliyor bu insanlar? AB ülkelerinde işşizlik maaşının 500 ila 100 Euro arasında değiştiğini, Türkiye'de ise asgari ücretin 576 TL seviyesinde olduğunu düşününce yaşadıklarımızın, hatta hala bu ülkede insanların yaşıyor olabilmesinin bir şakadan daha fazlası olabileceğini düşünmüyorum. 

1998'de benzinden alınan vergi Euro-cent olarak sadece 10 cent civarındayken bugün 1 Euro mertebesine gelmiş durumda. Bizimse sesimiz çıkmıyor, kuzu kuzu dolduruyoruz depoları! İsyan ediyorum ben! Nefret ediyorum bu düzenden ve tepkisizliğimizden. Bakan çıkıp emekliler ölsün diyor, verdiklerimiz yetmedi mi diyor, hiç bir şeye zam yapmıyoruz diyip vergileri arttırıyor ve biz susuyoruz da susuyoruz. Zevk alıyoruz birilerine zevk vermekten. Ama ben İsyandayım kardeşim, toplu taşımaya yöneliyorum, yöneltiyorum, bu düzene dur demeye çağırıyorum aklı başındaki herkesi!

KURŞUNSUZ BENZİN
AB ÜLKELERİ (Litre/Euro)
----------- ----------------
Hollanda 1,511
Belçika 1,401
Finlandiya 1,401
İngiltere 1,383
Danimarka 1,377
İtalya 1,367
İsveç 1,362
Almanya 1,361
Portekiz 1,343
Fransa 1,314
Lüksemburg 1,177 

İrlanda 1,166
Malta 1,155
Avusturya 1,148
Çek Cumhuriyeti 1,116
İspanya 1,110
Slovakya 1,094
Macaristan 1,089
Polonya 1,059
Slovenya 1,041
Yunanistan 1,038
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 0,996
Litvanya 0,975
Letonya 0,951
Estonya 0,920
-------------- -------
Ortalama 1,194

10 yorum:

Drunk Coyote dedi ki...

Abi; iyi güzel demişsin haklısın da, toplu taşıma da cok farklı değil ki bu ülkede...İstanbul'da 1,5 lira normal İETT bileti öğrenciye de neredeyse 1 lira ama buna rağmen bazı yerlerde de minibüslerden daha az seferi var belediyenin!! Onlar açısından bir kazan-kazan durumu var anlayacağın. Daha geçen gün bir haber vardı yabancı bir şirket yetkilisi Türkiye'deki araba fiyatlarının pahalılığından şikayet edip, Türk insanı avrupalıya göre daha mı zengin diyordu, adamlar bile farkındalar durumun biz hala uykumuzun REM kısmındayız!!!

Adsız dedi ki...

yok canım olurmu. bu konular önemsiz önemli olan balyozlar ergenekonlar türbanlar. ekonomiymiş eğitimmiş hepsi önemsiz konular.. :P

Erdem Yalçın dedi ki...

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi değil , vatandaşı olup pasaportunu taşıdığım Kıbrıs Cumhuriyetidir onun adı...

Cenky dedi ki...

Türkiye'nin tanımadığı bir ülkedir senin pasaportuna sahip olduğun ülke. Bu topraklarda biz o ismi kullanıyoruz, kendi adıma başka bir isim kullanmaya da niyetim yok.

Cenky dedi ki...

@ Yigit

Maalesef Türkiye'de halk dışında herkes mütemadiyen kazanmakta. Siyasi otoriteye yakınsan ya da ortak çıkarın varsa kazanırsın. Sessiz kalan halkın parçası olursan kaybedersin. Halkın ayaklanan, tepki veren kısmından olursan saece kaybetmez hem de vesikalanırsın. Ama gün gelir o vesikalananlar hesabı kapatırlar.

Tek başına özel araç kullanmaktan yine de hesaplı şu anda toplu taşıma. Ücret adaleti olsa makul diyebileceğimiz fiyatlar bunlar ama ücret adaleti denilen şey henüz birilerinin aklından bile geçmemiş durumda.

Drunk Coyote dedi ki...

Tek başına araç kullanmak/sahip olmak tek kelimeyle enayilik (!) bu ülkede. Arabayı alırken vergi verirsin, yıllık vergi verirsin, benzin alırken vergi verirsin bu da yetmez bazı şehirlerin semtlerinde evimin önü dediğin yere de park parası verirsin. Dersen ki ben parklı bahçeli adam gibi yerde yaşamak istiyorum çocuklarım yeşil görsün adam gibi yaşasınlar o zaman buyrun 200-300 bin liralık daireler al alabilirsen...Ücret adaletsizliği denen şeyde Halkalı'da kabak gibi ortaya çıkar; bir tarafta gecekondular, bir tarafta dediğim siteler.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti var ise orası da Güney Kıbrıs'tır bu kadar basit.

Erdem Yalçın dedi ki...

Allah Allah hakkaten ilginç , peki ben nasıl o pasaportla senin ülkene girip çıkabiliyorum ? Sende çok iyi biilyorsunki Türkiye tanıyor , uluslararası hukuk diye bir şey var ha sen istersen armut elma de ama değişen birşey yok. Uluslararası olarak tanınan bir Cumhuriyettir ve tamamiyle yasaldır.

Cenky dedi ki...

E hayırlı olsun ülken sana o zaman.

Gökay dedi ki...

maxxdump derdin ne senin? Bu kadar meraklıysan zaten bizden olma istemeyiz biz de. Zamanında o topraklarda eziyet çeken vatandaşlarımızı kurtarmak ile suç mu etti atalarımız? Yazık senin gibi düşünenlere. Ana vatanda açlık, sefalet her geçen sene artarken, yavru vatanda hiçbir zaman fakirlik neden olmadı? Neden çok mu çalışkan oradakiler? Ana vatan KKTC'yi desteklemek ve ayakları üzerinde durmasına yardımcı olmak için ana vatandakilere yapmadığı ayrıcaklıkları yapmıştır sizlere. Ayaklarınız üstünde iki adım attınız tabi başladınız konuşmaya. Emin ol üzerinizden Türkiye Cumhuriyeti şemsiyesi kalksa o anda yokolur gidersiniz. Bugün Kürtler bile akıllanıp sefalet çekeceklerini bildikleri için Türkiye'den ayrılma gibi bir lafı etmeye cesaret edemezken sen nasıl Kıbrıs tek bir devlettir diyebiliyorsun! Kıbrıs'ta atalarımız tarafından sınırları belirlenen bir cumhuriyet vardır: O da KKTC.

Son olarak, madem o kadar birleşme yanlısı isen neden Güney Kıbrıs, KKTC'nin birleşmedeki çoğu talebini neden görüşmeksizin reddetti ve Hep kendi isteklerinin olmasını istedi? Uyan kardeşim uyan amaç oradaki sen ve senin gibi vatandaşlarımızı asimile etmek. Atam boşuna dememiş, gaflet uykusunda olmayın diye...

Gökay dedi ki...

Senin ülken demişsin bir de ya? Bu kadar olur pes...Biz seni de bizden zannediyorduk.