Sayfalar

20 Temmuz 2011 Çarşamba

Zimbabwe Futbol Ligi

Malum sebeplerden dolayı, bundan sonra Zimbabwe Futbol Ligi'ni takip etme kararı aldık ozhano'yla. o nedenle ilk etapta kısa bir giriş yapalım sonrasında ayrıntılara gireriz.

Zimbabwe Futbol Federasyonu 1950 senesinde kurulmuş. 1965 yılında ise Federasyon FIFA'ya da üye olarak uluslararası anlamda tanınmış. Milli takımlar düzeyinde dünya sıralamasında geçen ay 39 basamak birden atlayarak 87. sıraya yerleşmişler. Şu anki mevcut federasyon başkanı Cuthbert Dube. Önceki başkanın adı, ki kendisi kadın olup adı Henrietta Rushwaya'dır, şike olaylarına ve maç ayarlama dedikodularına karışıp aleyhinde davalar açılınca Dube "Temiz Federasyon Temiz Futbol" sloganıyla yeni Federasyon Başkanı seçilmiş. Son aylardaki başarılı çalışmalarıyla Zimbabwe uluslararası platformda Dube sayesinde tekrar kazanmış. Avrupa ve Amerika'da oynayan bir çok futbolcusu olan Zimbabwe'nin bizim adımıza en yakından tanıdığımız ve ünlü ismi Galatasaraylı eski futbolcu Norman Mapeza.

Ligde şu anda 16 hafta sonunda FC Platinum lider. 2. sırada ise Motor Action var. Bu iki takım diğerlerinden biraz kopmuş vaziyette. Zimbabwe liginde 16 takım var ve her sene 4 takım küme düşüyor. Dolayısıyla son derece rekabetçi bir ortam söz konusu. Ligin sonuncusu ve 7. arasında sadece 9 puanlık fark olduğunu söylersek bunu iyice ortaya sermiş oluruz sanırım. Zimbabwe'nin eski adıyla Rodezya (Rhodesia) olduğu dönemlerde başlayan Futbol Liginde bu güne kadar en fazla şampiyonluğu kazanan takımı Dynamos. Tam 18 şampiyonluğu var bu ekibin. daha sonraki en başarılı ekip ise Bulawayo Highlanders, onlar ise 7 kez şampiyonluk sevinci yaşamış. Şu anki lider Platinum'un hiç şampiyonluğu yok, Motor Action ise geçen senenin şampiyonu. Dynamo ve Highlanders ise 3 ve 4. sırada.

Hiç yorum yok: