Sayfalar

30 Mart 2009 Pazartesi

Yeniden Rezerv Lig Meselesi

Şu yazıyı 5 Temmuz 2008'de yazmışım, hatta o kadar sevinmişim ki yazmamış, içimdekileri dökmüşüm. Bir bakalım o gün yazılanlara:

"Sonuna kadar destekliyorum Rezerv Lig kurulması fikrini. Bak İngiltere'ye gör faydasını. Hiç acabalara yok gerek. Rezerv Lig elzemdir, şarttır. Sakatlıktan çıkmadan oynayıp futbol hayatı biten yıldızlar, 20 yaşından sonra takımlarından kopmak zorunda kalıp kariyerleri sönen gençler, A takımı hocalığına soyunacak antrenörler için bir cennet olur Rezerv Lig. Sözü edilen bir 23 yaş sınırı var, doğru tespittir. 23 yaştan büyük 3 oyuncuya da müsaade edilmesi gündemde, o da çok önemli bir yaklaşım, bu sayede her hafta 18 dışında kalan 3 A takım oyuncusu maç eksiğini kapamış olur. Senelerdir beklenen bir hamleydi, yine TFF değil de Kulüpler atıldı başlaması, yapılması için. Helal olsun hayata geçirmeye çalışanlara fikri bile güzel. Bu ligin yayın hakları satılıp, maçlar iddaa'ya da alınırsa işte o zaman kendi yağında kavrulan ve gelir de getiren bir lig halini alır, tadından yenmez Rezerv Lig. Mesela İngiltere'de Ligin isim hakları bile satılmıştır. Haydi Kulüpler Birliği, haydi TFF Türk Futbolu'nu 1 adım daha ileriye taşıyacak bu fırsatı kaçırmayın."

O günden bugüne değişen hiç bir şey yok, ne rezerv ligin adı geçiyor ne de kimse hatırlatıyor. Herkes bir takıldı kim şampiyon olacak, hakemler ne biçim hatalar yaptı falan filan. Bugün Can Arat'ı, Aykut Erçetin'i, Alpaslan'ı, Uğur İnceman'ı, Ferhat'ı, Özgürcan'ı, Hakan Arıkan'ı, Ferhat Çökmüş'ü, Aydın'ı, Yasin Çakmak'ı vesaire vesaireyi yani Türk Futboluna ve kulüplerine uzun seneler hizmet edebilecek bir çok adamı gün gün kaybediyoruz. Can Arat 1,5 - 2 sene önce Milli takım oyuncusuydu, Aykut Galatasaray'a şampiyonluk getirdi, Özgürcan yeni Hakan Şükür'dü, öyleydi böyleydi. Ferhat; Özgürcan küme düştü, ötekiler oynayamıyor, paslanıyor. Hasan Şaş gibi uzun sakatlıklardan dönenler kendilerini test edemiyor. PAF için yaşı dolanlar ortada kalıyor. Rezerv Lig bu ülkeye acilen getirilmesi gereken bir uygulama. Maç tecrübesi, maç kondüsyonu ve kuvveti 18'e giremeyenler nerede kazanacak, A takımda buldukları en önemli şansta Yaser gibi kırmızıyı gördüklerinde onlara nasıl kızacağız başka türlü?

İngiltere'de Premier League'de sahne alan takımların rezerv takımları kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmış olan rezerv ligde oynuyorlar. Kuzey Ligi;
Güney Ligi ise;
takımlarından oluşmakta. Kendi aralarında çift devreli lig usulüne göre yaptıkları mücadele sonucunda Kuzey ve Güney Liglerinin galipleri 2 ayaklı final maçına çıkıyorlar ve şampiyon belli oluyor. 2005'ten beri düzen bu şekilde, daha önceleri kuzey ve güney şampiyonları final maçı oynamadan 1. ilan ediliyorlardı. Son şampiyon Liverpool'dan önce şampiyon olan Reading rezervleri A takımları ertesi sene küme düşünce otomatikman ligden ayrılmak zorunda kalmış. Anlaşıldığı üzere bu lig sadece EPL'de mücadele eden 20 takıma yönelik ve onların yapmış oldukları yatırımların heba olmaması için düşünülmüş, ayrıca altyapıda yaşını doldurmuş oyuncular için de bir kendini gösterme şansı. Örneğin Steven Gerrard ve Jamie Carragher gibi Liverpool'un yaşayan efsaneleri önce A takımda değil hep rezerv takımda oynayarak başlamış profesyonel kariyerlerine. Zamanında Fowler'ın, Rooney'nin sakatlık sonrası hep kendilerini rezerv takım maçlarında test ederek takımlarına döndüğünü de biliyoruz.

Ve Türkiye'de hala rezerv ligi umursamıyoruz!

2 yorum:

ejikulat dedi ki...

rezerv lig hem oyuncu için hem de hoca için şarttır.
ayrıca genç futbolcularımızın rezerv ligdeki performanlarını değerlendirebilirsek kulüplerimizin paraları ali lukunku, claude maldonado,gordon schildenfeld gibi saçma sapan oyunculara gitmemiş olur.

Adsız dedi ki...

Rezerv ligin planlaması programının iyi bir şekilde yapılması durumunda en az super lig kadar rağbet göreceği ve a takımlar için çok yararlı olacağı görüşündeyim. federasyon ve f. terim zaten rezerv ligin olmasını istiyorlar. ancak kulüpler bu aşamada işi yokuşa sürüyorlar. rezerv ligin kulüp için ekstra bir külfet olcağını düşünüyorlar ve onun yerine daha az meblalara etten püften amatör takımları alıp gençlerini orada yetiştirme yoluna gidiyorlar. kulüplerin federasyondan istediği bildiğim kadarıyla rezerv lig için kulüpten çıkan paranın federasyon tarafından iade edilmesi şeklinde. bu kabul edilirse kulüpler de bu organizasyona yeşil ışık yakacaklardır.