Sayfalar

23 Temmuz 2008 Çarşamba

NBA'den Kaçış ve Sebepleri

Bazıları kapağı NBA'e atmaya çalışırken, bazıları da adeta kaçıyor ligden. İlk çatlak La Bomba idi, sonrası çorap söküğü gibi geldi. 30 takım az geliyor anlaşılan artık. Ya da bütçe uygulamasında çok büyük yanlışlar var. Bu ligde oynayacaksan önemli bir oyuncu olman gerek. Her maça giyinip çıkan 12 kişiden biri olabilmek çok büyük bir lütuf. Çok çalışmak, göze fazlasıyla girmek gerekiyor. Orada kalabilmek ve gözden düşmemek de aynı derecede zor. Bugünkü şartlarda bütçe 56 milyonun altında ve takımlarda maksimum 15 oyuncu paylaşıyor bu parayı. Her takımda en az 1 ya da 2 yıldız oyuncu olduğu düşünülürse bu paranın yaklaşık 25-30 milyonunu zaten bu babalar yiyor. Geriye kalan parayı da 13 kişiye böülüştürmek zorunda kalıyorsunuz. Hadi 12+3'ten sezonu çoğunlukta takım elbise ile ya da Geliştirme Ligi'nde geçirenleri en alt kalite ve minimum ücretli adamlar olarak sayalım. NBA'in minimum ücreti 750 bin $ civarında. Yani 2,25 milyonu cap filler denilen adamlara verilecek. bu durumda yaklaşık 30 milyon ve 10 kişilik yer kalıyor kadroda. Herkesi 3'lük adam bulmanız imkansız. Kadro içinde süper yıldız, önemli oyuncu, takım oyuncusu gibi kademeler mutlaka oluşmak durumunda. İlk beşinizde oynayacak 2 adama 25 küsür diğer 3'üne 9 milyon vermek dengeleri bozuyor. Bu yüzden mutlaka ihtiyaca göre takımlar farklı mevkilerdeki isimlere farklı paralar hatta kimi zaman gereksiz paralar vermek durumunda kalıyorlar.

Anlatılan bütün bu sıkıntılı sürece oyuncuların imza attıkları ücretlerin yaklaşık % 40'nın da vergilere gittiğini düşünürsek, aslında yuvarlak olarak 56 milyon dediğimiz NBA takım bütçeleri net olarak yaklaşık 34 milyona düşmekte. Son yıllarda iş adamlarının spora olan yoğun ilgisi, sponsorluk, reklam ve TV gelirlerinin artmasıyla Avrupa'da bunun tam aksi bir durum oluşmaya başladı. Birincisi Avrupa'da kontratlar net ücret üzerinden yapılmakta ve vergileri oyuncular adına kulüpler ödemekte. İkincisi ise Avrupa takımları için bir bütçe kısıtı ve NBA'deki gibi bir lüks vergisi uygulaması yok. NBA'de takımlar bütçe kısıtına uyabilmek için önemli isimlerden vaz geçip bunların yerlerini Geliştirme Ligi ve Draft'ten isimler katmaya çalışıyorlar. Sonuç istenmeyen bir şekilde çok iyi oyuncuların Avrupa'da kalması ya da orta ve üzeri oyuncuların NBA'de kazanacağından daha fazlası ve daha fazla oynama imkanını seçmesi oluyor.

Juan Carlos Navarro, Gordan Gricek, Carlos Delfino, Primoz Brezec, Victor Khryapa, Mario Kasun, seçildiği halde hiç gitmeyen Fran Vasquez, en son olarak da Childress ihtimali. Avrupa'nın en değerli isimlerinden Alaska asılılı Amerikalı Langdon kendisine bir çok teklif gelmesine karşın yine Rusya'yı ve daha fazla parayı seçiyor. Loren Woods gibi adamlar NBA'de alamayacakları paraları kazanıyorlar. Yakındır NBA'den kaçışların hızlanması. Bütçe kısıtı esnetilmeli artık, yoksa Euroleague>NBA günleri başlayacaktır. Abartmıyorum, vaktiniz olursa Amerikadaki Basketbol reytingleri ile Avrupa'dakileri bir kıyaslayın bakalım hangisi düşerken hangisi artışta.

Hiç yorum yok: