Sayfalar

29 Nisan 2010 Perşembe

Mourinho Olmak

"Çok fazla kazanan kaybetmesini bilmez. Bu çok zor ve ben bunu daha önceden söylemiştim."

"Bu kinin sevgiye dönüşeceğine inanacak kadar salak değilim."

Bu sözler Jose Mourinho'ya ait. Sevenimiz, sevmeneyimiz, nefret edenimiz etmeyenimiz vardır mutlaka. Herkese hitap eder bir tavrı yok Portekizlinin. Olması da mümkün değil. Hem onun yapısı hem de insanoğlunun genel genetik yapısı uygun değil buna. Benim için Mourinho bir istisna. Onun takımlarını izlerken takımlarının ne yaptığı değil onun ne yaptığı ya da yapacağı önemli benim için. Çok sevdiğim Barcelona'nın elenmesini bile sırf bu yüzden çok istiyordum. Acaba maç bitince Jose ne yapacak, ne söyleyecek? Senelerdir sabrediyordu, senelerdir katlanıyordu Şampiyonlar Ligi'nde kaybetmeye. Bu sefer farklı olmalıydı. Geçmiş yıllarda çok daha fazla hak ettiği dönemlerde başaramamıştı. Malzemesi bolken yapamadığını daha az malzemeyle ama sırf yapabileceğine inandığı için yapabileceğini biliyordum ben. Üstelik büyük başarılar en büyük engelleri aştığında kazanılır.

Kurada yarı finalde muhtemel Barcelona - Inter eşleşmesini gördüğümde şampiyon Mourinho olacak demiştim. Çünkü o farklı, çünkü o hepimizin içinde olan ama ortaya çıkaramadığımız isyankar ruh, çünkü o cesaret edebilen, kaybettiği, beceremediği milyonların göz şahitliğinde vücut bulacak olsa da bundan korkmayan adam. Mourinho en önemlisi ne olduğunu biliyor. Kendini küçümsemeyi bırakmış ve farkına varmış bir adam. Acı gerçekleri kabullenmeyi bilen ama isyanından yine de geri kalmayan bir şövalye. Yukarıdaki sözleri söylemek yürek ister. Kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi biliyor. Sevgi ile kini ayırt edebiliyor, en önemlisi arkaya bakma huyu yok onun, hep önündeki fırsatların peşinde, elindeki değerlerin kıymetini bilmekte, o yüzden şimdi olduğu yerde Mourinho, işte o yüzden Inter Şampiyonlar Ligi'ni kazanacak, işte o yüzden Mourinho olmak isteyecek yüzlerce antrenör, içlerinde tutmayacaklar, sabredecekler, tecrübe edecekler, düşecekler ama Mourinho olmayı öğrenecekler. Belki hiç biri tam anlamıyla 2. bir Mourinho olamayacak, belki sadece bir efsane olarak hatırlanacak Portekizli ama gerçekçiliği, isyanı, değer vermeyi, gerektiği yerde kavga etmeyi nasıl doğru yaptığını en azından ben hiç unutmayacağım.

6 yorum:

volkanbk3 dedi ki...

sırf bu yazı bile mourinho'nun sevenlerini arttırır...

Adsız dedi ki...

ilk defa birisi beni beğenilen bloglar köşesine ekliyor sanırım. hehe. sevindirik oldum. Artık hangi şefse sağolsun =)

gillerprensi dedi ki...

saydığınız şeylerin nizami hırsla keşke ilgisi olsaydı. mourinho asla bir sir alex ferguson değildir. keza sir de en basit takımlara atılan gollerden sonra çocuklar gibi sevinebilen deli dolu bir adamdır. ancak asla mourinho gibi ezik davranışlar sergilediğini görmedim. ben mourinho'da kendine güvenden ziyade sevgi, şefkat ve takdir edilme bekleyen zavallı bir insan görüyorum. bana kalırsa edepsizliği, saygısızlığı, lakayıtlığı ve ukalalığı öz güven ile karıştırıyoruz.

Cenky dedi ki...

@ tropik rüya

Benim ama hepimiz okuyoruz.

@ eeyore

İşte bakış açısı denilen şey bu olsa gerek. Ben de Sir için dediklerini düşünemiyorum tam anlamıyla.

ejikulat dedi ki...

en son maçtan sonra bir kere daha takdir ettim adamı.
uzaydan gelen takım, yenilmez vs vs... diye pohpohlanan barcelonaya birinin bazı şeyleri hatırlatması gerekiyordu ve jose bunu yaptı.
barcelona'nın yenildiğini, elendiğini görmek benim için büyük bir zevk ve bunu, yıllardır defans yapan takımın kazanan takım olacağı görüşünü savunan bir insan olarak, defansif oynayan hatta adeta ders veren; sürekli ceza sahasına top taşıyarak maç kazanmayı adet edinmiş takımı kitleyerek başardığı için jose mourinho abimizi tebrik ediyorum.
belki barcelona gibi oynayan başka bir takım yok, ancak jose mourinho gibi oynatan başka bir teknik direktör de yok...
helal olsun bu final intere...
adam antipatik olabilir ama adam teknik direktör.
hangimiz demedik ki guardiola'nın yaptığı işi yarı fiyatına yaparım diye?

Adsız dedi ki...

Futbol dünyasına bir tane Mourinho yeter. İkinci bir Mourinho bu aleme fazla gelir. Artı hiç bir teknik direktörün Mourinho'nun kişiliğini örnek alacağını düşünmüyorum. Ama futbol mentalitesi, teknik zekası vs. sonuna kadar örnek alınmalıdır. Allah vergisi bir yeteneği var bu adamın. Sonuna kadar kendisiyle övünebilir ama bunu başkalarını aşağılayarak yapınca benim gözümde onca pozitif özelliklerini yok ediyor.